De bodem en haar invloed op de wijn
Of de bodems waarop de wijnstokken staan wel of niet van invloed zijn op de wijn, is een veelbesproken onderwerp.
In dit blog vertel ik wat over de bodem waarop de wijnstokken van de Reposare Cannonau van Nonna di Sardegna staan. Ook onze Reposare Vermentino wordt op granietbodems geteeld, maar daar vertel ik een volgende keer over. De bodem is maar één onderdeel van het terroir (samenspel van bodemgesteldheid, de staat van de wijnstokken en het microklimaat in de wijngaard) en het wijnmaak proces. De Reposare komt van wijnstokken die op een gemiddelde hoogte van 700 m in het Oosten van Sardinië (Mamoiada) groeien. Graniet is een stollingsgesteente dat uit mineralen, waaronder kwarts, bestaat.
Wat is de functie van graniet?
Doordat graniet diep in de aardkorst heel langzaam gestold is, hebben de mineralen voldoende tijd gehad om kristallen te vormen. Het graniet is door de aardbodem heen gekomen en door temperatuur, wind en water geërodeerd en uit elkaar gevallen waardoor de structuur zanderig is geworden. Deze zanderige structuur zorgt voor een goede drainage, zodat de wortels diep in scheuren moeten zoeken naar water en voeding, dus ze moeten als het ware beter hun best doen. Dit natuurlijk ook omdat de wijnstokken niet kunstmatig bewaterd worden. De graniet bodems zijn vaak zuur met PH’s van 7 (neutraal) tot 4,5 (zeer zuur). Behalve een geschikte zuurgraad bevatten de bodems ook weinig stikstof, waardoor de druiven eerder naar een rijpingsfase overgaan en daarna neemt de zuurgraad weer af.
De voordelen van de granietbodem
Het voordeel van dit alles is dat deze Cannonau een prachtige robijnrode kleur krijgt met reflecties van violet. De aroma’s zijn van pruimen, kersen en kruidnagel en zwarte peper in de afdronk. De wijn is harmonieus maar ook complex en heeft een goede tannine structuur. In het volgende blog vertel ik over de struiken en de manier van snoeien en groeien.